کسب و کار دانش محور

با توجه به روند کشور و جهان به سمت کسب و کار دانش محور، افراد باید بصورت اصولی با ادبیات این حیطه آشنا شوند. در این میان کتابهای زیر را معرفی می کنم.

کتاب مدل کسب و کار شما، برای آشنایی با شیوه تفکر مدل گرا و بازنگری و خود اکتشافی و تشریح معنای واقعی کار و جایگاه آن در زندگی، راهنمای مفیدی است. محور اصلی این کتاب توانمندی های شخصی است. این کتاب را به دانشجویان و محققینی که حتی قصد راه اندازی کسب و کار به معنای بنگاه اقتصادی را ندارد نیز توصیه می کنم. این مهارت در کنار مهارتهای مدیریت زمان و برنامه ریزی شخصی، ابزارهای قدرتمندی برای موفقیت خواهند بود. این کتاب شیوه تحلیل توانمندی های شخصی و استفاده از فرصت ها را آموزش می دهد. گزارشات موردی و مثالهای واقعی به درک بهتر مطالب کمک شایانی کرده است.
فرمهایی که به عنوان تمرین می توان تکمیل کرد و همچنین تابلوی مدلسازی را برای چاپ با توضحیات بیشتر آماده کرده ام که می توانید دریافت نمایید.

کتاب خلق مدل کسب و کار که قبل از کتاب فوق چاپ شده است، مبانی مدل کسب و کار و تحلیل آنرا بصورت مفصل تری برای راه اندازی یک کسب و کار موفق تشریح می کند. این کتاب به قدری موفق بوده که در دانشگاه نیز طی جلسه ای، مطالب آن به پژوهشگران مراکز تحقیقاتی ارائه شد. اگر طرح های تحقیقاتی با این تفکر طرح ریزی شوند، تحلیل و بررسی و بازنگری آنها بسیار راحت تر شده و نتایج آنها به کاربرد نزدیک تر می شوند.
برای تمرین در کارگاه های آموزشی، فرمهایی که می توان تکمیل کرد و همچنین تابلوی مدلسازی را برای چاپ با توضحیات بیشتر آماده کرده ام که می توانید دریافت نمایید.

برای افرادی که مهارت علمی و فنی دارند همیشه این خطر هست که در بُعد علمی و فنی بیشتر به موضوع نگاه کنند و غافل از مشتری باشند که این خود عامل اصلی شکست %۹۷ استارت‌آپ ها است!
برای حل این موضوع، کتاب طراحی ارزش پیشنهادی را پیشنهاد می کنم که راهنمای بسیار خوبی است.

اگر به همه این موارد در کل نگاهی داشته باشیم و بخواهیم راه اندازی یک کسب و کار را در چند گام مؤثر دنبال کنیم، کتاب راه اندازی کسب و کار را پیشنهاد می دهم.

اگر تا کنون این کتابهای را تهیه نکرده اید، خرید مجموعه زیر را پیشنهاد می کنم (روی شکل کلیک کنید).


اما سئوال اصلی این است که اگر در دانشگاه بیشتر به تحقیقات غیر کاربردی  پرداخته ایم، چگونه می توان علم مان را به عمل تبدیل کنیم؟ جواب این است: علمی که به عمل قابل تبدیل است را باید تولید کنیم. البته محققین باید برای چنین تفکری آموزش ببینند.
در این راستا در دانشگاه گروهی ایجاد شده است که با جدیت به اشاعه و آموزش این مباحث تحت عنوان ترجمان، تبادل و تجاری سازی دانش می پردازد که به اختصار KT  یا KTEC خوانده می شود (Knowledge Translation, Exchange and Commercialization). با توجه به نوپا بودن این مباحث در ایران، علاوه بر کتابی که در دانشگاه علوم پزشکی ایران در حال تدوین است، کتابهای زیر نیز در اختیار علاقمندان قرار دارد و نسخه الکترونیک آنها نیز موجود است. نسخه چاپی نیز از از این آدرس قابل تهیه است. سایت مرکز تحقیقات بهره برداری از دانش سلامت نیز مطالب بسیار مفیدی دارد.

تصویر جلد کتاب ترجمه دانش دانشگاه ع پ تهران

 

اگر همه این مراحل موفق بود، شرکت دانش بنیان می تواند یکی از جلوه های عملی این‌گونه تلاش ها باشد. سایت دانش بنیان مرجع اصلی اطلاعات به روز در این زمینه می باشد. خوشبختانه اولین کتاب درزمینه  “قوانین و مفاهیم دانش بنیان” در دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت نیز چاپ شده که هم از طریق همین دفتر در وزارت بهداشت و هم از طریق انتشارات دانشگاه بهزیستی قابل تهیه است.

تصویر جلد کتاب قوانین و مفاهیم دانش بنیان

تصویر جاد کتاب انتقال و تبادل دانش

 

دفتر توسعه سلامت وزارت بهداشت کارگاه های بسیار مفیدی با عنوان آموزش مدام اینترنتی در اختیار گذاشته است. سمت راست این وب سایت، فهرست این کارگاه ها وجود دارد که بعد از ثبت نام می توانید رایگان از آن استفاده نمایید.

ویدئو های مفیدی نیز در کانال گروه آریانا قرار دارد که علاوه بر معرفی دوره ها، گاهی شامل سخنرانی های مفید داخلی یا خارجی هم می باشد.

از آنجا که موضوع اقتصاد دولتی و خصوصی در کشور ما مدت ها است که مورد بحث است و نسل جدید باید با تفکر غیر نفتی و دولتی و با اتکا به تفکر و همت و ابتکار، کسب و کار موفقی را راه اندازی کند، خواندن کتاب پرفروش نفحات نفت را حتما توصیخ می کنم.

تصویر جلد کتاب نفحات نفت

دو کتاب مفید دیگر:
برای مطالعه برخی مثالهای موفق از ایجاد تغییرات دلگرم کننده، انتشارات الگو نگار پیشرفت کتابهای خوبی منتشر کرده است (لینک)

  • کتاب “خروج از خیابان سئول” داستان جالب برگزرای نمایشگاه “ساخت ایران” را روایت می کند که خیلی آموزنده است.
  • کتاب “روایت بی صدا” سرگذشت یک فعالیت دانش بنیان از ابتدای شکل گیری در دانشگاه توسط  استاد و یکی از دانشجویانش تا آخر که به موفقیت های بین المللی می رسند را روایت می کند.

3 دیدگاه در “کسب و کار دانش محور

  1. با سلام و تشکر از دیدگاه شما.

    البته سوال مطرح میشه که تا چه حد تفکر کاربردی روی تحقیق تاثیر باید داشته باشه و این که در موسسسات علمی تا چه حد به تفکر کاربردی اهمیت باید داد. در بیشتر موارد در تاریخ علم تفکر غیر کاربردی زاینده نتایج کاربردی بوده که به نوبه خود باعث رشد کسب و کار دانش بنیان بوده اند.

    1. متشکرم. بحث مهمی است که بخصوص دانشجویان دکتری باید پاسخ دهند. در حیطه بالینی بخاطر نوع کار، متداول است که اهمیت زیادی به بالین (کاربرد) داده می شود. این الگو در جهان سوم بیشتر شایع است زیرا محققین با نتایج حیرت انگیز کشورهای پیشرفته مواجهند، غافل از اینکه اکثر اینها زاییده تحقیقات بنیادی بوده است. تفاوت برداشت را توجه داشته باشیم: بنیادی = منشأ کاربردهای زیاد، یا بنیادی = غیر کاربردی و غیر مفید!

  2. با سلام و احترام
    سپاس فراوان بابت معرفی کتب پرمحتوا.
    بسیار عالی بودند.
    کاش زودتر با این کتاب ها آشنا می شدم.
    تجربیات زیادی رو برای بنده به همراه داشتند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*